Липсата на достатъчно запаси от природен газ в държавата може да

...
Липсата на достатъчно запаси от природен газ в държавата може да
Коментари Харесай

Фандъкова: Недопустимо е Булгаргаз да спре газа за Топлофикация-София -

Липсата на достатъчно запаси от природен газ в страната може да докара до прекъсване на работата на " Топлофикация София " и надлежно топлата вода и парното на столичани. За това сигнализира кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг през днешния ден - ден откакто енергийното сдружение " Булгаргаз " разгласи, че може да спре подаването на газ към столичната топлофикация от 1 септември, в случай че не бъдат изплатени отговорностите към тях.

Според Фандъкова парното на столичани фактически може да се окаже спряно за новия отоплителен сезон, само че казусът е другаде - в неналичието на задоволително количества газ в страната. Според кметицата обичайно високата задлъжнялост на Топлофикация към " Булгаргаз " в този момент се употребява за предлог да се спестят доставките към сдружението, което употребява една трета от природния газ у нас. Така според нея се замаскира казусът, че в последните шест месеца държавното управление не е осигурило нови количества на газ.

Фандъкова назова неприемливи изявленията за прекъсване на подаването към " Топлофикация ". Тя уточни, че председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) се е съгласил на това с претекста тези количества газ да се нагнетят в газохранилището в Чирен. Кметът на София назова сходно държание на държавни институции и компании неуместно.

Вчера стана ясно, че в писмо до КЕВР " Булгаргаз " упорства за незабавни ограничения на държавно равнище за погасяване на отговорностите на " Топлофикация София ". " Ако просрочените отговорности не бъдат заплатени в период до 20.08.2022 година " Булгаргаз " има намерение да приключи от 1.09.2022 година контракта за доставка на природен газ, с цел да може да се подсигуряват доставките за останалите клиенти ", написа там.

Според Фандъкова острият проблем към днешна дата не е в парите. Държавата може незабавно да издължи парите, които са приети, че се дължат на Топлофикация за целия регулаторен интервал. Другият вид е да се направи съглашение и тези средства да отидат непосредствено в " Булгаргаз " и в БЕХ, уточни кметът на конференция.

" Редно и почтено е да се признае, че няма контрактувани количества газ. А не да се трансферира от болната глава на хубавичко ", добави Фандъкова.

Брифингът й се състоя на фона на няколко вести за доста съществени земетресения в енергетиката. Вчера и комисията на процедура спря работа. А през днешния ден стана ясно, че за инспекцията си за доставките на природен газ от страна на " Булгаргаз " ЕАД на Върховната касационна прокуратура. В същото време министър председателят и енергийният министър в оставка са на двудневно посещаване в Азербайджан, като се чака там съществена тематика да са доставките на нови количества газ. Новата обстановка с КЕВР, от който зависи ежемесечното одобряване на цената на газа, анулира плануваната от 1 август парламентарна почивка, а водачът на левицата Корнелия Нинова се контракти с парламентарните групи . Мотивът бе до тогава Народно събрание да има опция да отреагира с нов избор на ръководител на КЕВР, както и с гласоподаване на нови шефове на други ключови органи като КПКОНПИ.

" Огромният проблем е, че няма газ. Някой би трябвало да каже, че царят е гол ", съобщи на собствен ред ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„ Ако някой желае да каже нещо на Столичната община, като да речем това, че желае да стане притежател на „ Топлофикация ”, или пък е готова някаква друга договорка, апелирам, да бъдем откровени, тъй като жителите не могат да бъдат въвличани във война, в която да се оказва напън посредством страха, че няма да имат парно и топла вода ”, сподели ръководителят на СОС.

" Основната задача е всички да създадем всичко допустимо, тъй че хората да имат отопление. Да се откри газ ", каза Фандъкова.

Тя позволи, че може да бъде намалена температурата на подаваната топла вода и топлоенергия поради икономии, само че даже тогава е нужен газ. Преминаването на работа на мазут по думите й може да е единствено доста кратковременна мярка.

Когато съветската компания " Газпром " спря доставките на газ за България в края на април, министърът на енергетиката Александър Николов разгласи, че в хранилището в Чирен има количества за още два месеца. Междувременно след посещаване в Съединени американски щати министър председателят Кирил Петков контракти два танкера синьо гориво.

Вчера досегашният ръководител на КЕВР Станислав Тодоров разгласи, че газохранилището в Чиреп е запълнено на 42% и продължава да се цялостни. Очаквало се то да е цялостно до октомври, а дефицит на газ за зимата, по думите му няма да има.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР